در عصر امروز، استفاده از سرور و شبکه برای شرکتها و سازمانها بسیار حیاتی است. با توجه به رشد روزافزون دادهها و نیاز به پردازش آنها، سرورهای قدرتمند و مطمئن از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. سرورها به عنوان مرکزی برای ذخیره و پردازش دادهها عمل میکنند و شبکهها نیز به عنوان راهی برای انتقال دادهها و ارتباط بین دستگاهها و کاربران استفاده میشوند. اما با توجه به نیاز به فضای فیزیکی کمتر و صرفه جویی در هزینهها، سرورهای Blade Server به عنوان یک جایگزین جدید و مطمئن برای سرورهای قدیمی مطرح شدهاند. این سرورها در یک شاسی واحد قرار میگیرند و با استفاده از سیستم مدیریت مشترک، میتوان آنها را به صورت هماهنگ با هم کار کرد. استفاده از Blade Server ها باعث فشردگی بالای تجهیزات و صرفه جویی در فضای فیزیکی میشود. همچنین، با استفاده از این سرورها، مدیران میتوانند تجهیزات را به صورت مرکزی پشتیبانی کنند و در صورت نیاز، تغییرات لازم را در تجهیزات اعمال کنند.
در این مقاله قصد داریم که اهمیت استفاده از Blade Server را به طور کامل بیان کنیم، پس با ما در پایهریزان فناوری هوشمند همراه باشید.
منظور از Blade Server چیست؟
سرور بلید، همچنین به عنوان یکی از معماری سرور شناخته میشود که شامل یک شاسی یک واحدی و حاوی چندین ماژول سرور میباشد و هر یک از آنها به عنوان یک بلید شناخته میشود. به طور کلی، Blade Server یک نوع سرور است که در یک محفظه فشرده قرار میگیرد. این محفظه شامل چندین Blade Server است که هر کدام شامل پردازشگر، حافظه، کارت شبکه و سایر تجهیزات لازم برای اجرای برنامهها و خدمات مختلف هستند. این تجهیزات به صورت فشرده در محفظه قرار میگیرند و با استفاده از یک سیستم مدیریتی مشترک، میتوان آنها را به صورت هماهنگ با هم کار کرد. مزیت اصلی این معماری نسبت به سرورهای رک سنتی، کارآیی فضای آن است. سرورهای بلید میتوانند بیشترین تعداد اجزای مختلف را در فضای کوچکتری نسبت به سایر معماریهای سرور جای دهند و به صورت مستقل یا با هماهنگی کامل با یکدیگر کار کنند. با این حال، باید توجه داشت که مدیران IT میتوانند با استفاده از نرمافزار، سیستم را برای به اشتراک گذاری منابع و خدمات بین کاربران به کار گیرند و نرخ انتقال دادههای سریعتری فراهم کنند. سرورهای بلید از دو بخش تشکیل شدهاند: بلید و شاسی بلید. از طرف دیگر، با توجه به اینکه هر بلید میتواند به صورت جداگانه تعویض شود، هرگونه اختلال در عملکرد به دلیل خرابی بلید جلوگیری میشود و زمان نگهداری سیستم کاهش مییابد.
مزایای استفاده از Blade server
سرورهای بلید، بیشترین تعداد اجزای مختلف را در فضای کوچکتری نسبت به سایر معماریهای سرور جای داده و به صورت مستقل یا با هماهنگی کامل با یکدیگر کار میکنند. همچنین، سرورهای بلید، دستگاههایی هستند که میتوانند در رکهای استاندارد قرار گیرند و هر واحد در این سرورها به عنوان یک سرور مستقل عمل میکند. با استفاده از نرمافزار، سیستم را برای به اشتراک گذاری منابع و خدمات بین کاربران به کار گیرند و نرخ انتقال دادههای سریعتری فراهم کنند. سرورهای Blade، به دلیل اندازه جمع و جور آنها، انتخاب خوبی برای سازمانهایی هستند که دنبال بیشترین قدرت پردازش در کمترین فضای رک میگردند. همچنین، شاهد استفاده از کارتهای توسعه هستیم که به معمار سرور این امکان را میدهد که سرور را دقیقا بهاندازه نیاز شرکت گسترش دهد. این انعطافپذیری کارتهای توسعه، امکان استفاده از کانال فیبر و اترنت گیگابایتی را نیز فراهم میکند. همچنین، پیکربندی کابل در سرورهای Blade سادهتر است و کاهش مصرف برق نیز با کاهش میزان کابل کشی همراه است. اجرای سرورهای Blade، نصب و نگهداری آنها بهمراتب سادهتر از سایر معماریهاست. زیرا همه سرورهای Blade را میتوان از طریق یک رابط متصل کرد و نظارت بر آنها را فوقالعاده راحت میکند. همچنین، با توجه به اینکه هر سرور blade یک واحد مستقل است، به راحتی میتوان برای عملیات تعمیر هر یک را آفلاین کرد. سرورهای Blade به دلیل زیرساختهای کوچکتر و فشردهتر، حفظ تعادل بار را از سروری به سرور دیگر آسانتر میکند. در نتیجه، تعداد خطاها کمتر و نظارت بر آنها سادهتر است و از وقوع خطاها جلوگیری میشود.
نقاط ضعف Blade Server چیست؟
Blade server یکی از محبوبترین نوع سرورها در دنیای فناوری اطلاعات است. با این حال، این نوع سرور نیز دارای نقاط ضعفی است که باید در نظر گرفته شود. یکی از این نقاط ضعف، قابلیت ارتقاء محدود بلیدها است. به دلیل اینکه بلیدها در یک شاسی قرار دارند و به صورت مستقل از هم کار میکنند، ارتقاء پردازشگر، حافظه و سایر قطعات آنها محدود است و ممکن است به سرعت منسوخ شوند. نقطه ضعف دیگر blade server، قابلیت تعمیر و نگهداری آنها است. به دلیل اینکه بلیدها در یک شاسی قرار دارند، در صورت خرابی یک بلید، کل شاسی باید تعمیر شود که باعث افزایش هزینه و زمان تعمیر میشود. همچنین، به دلیل تعداد بیشتری سرور در یک فضای فیزیکی کوچکتر، دسترسی به قطعات جایگزین نیز ممکن است دشوار باشد. در نهایت این نوع سرور در بهروزرسانی و مدیریت سرور تیغهای آسان است، اما پیکربندی اولیه یا تنظیمات آن در محیطهای پیچیده دشوار است.
تفاوت اصلی بین Blade Server با رک شبکه
قطعا هر کدام از آنان دارای تفاوتهای نسبت به همدیگر هستند که مهمترین تفاوت مربوط به توانایی در انجام چند کاره میباشد. در blade server ساختار واحدها طوری میباشد که فقط به یک عملکرد اختصاص داده میشود، در نهایت تمامی واحدها را با همدیگر شبکه میشوند تا عملکرد پیچیدهتری را انجام دهند. البته تفاوتهای دیگر در این خصوص وجود دارد که در ادامه آن را به صورت جداگانه بیان خواهیم کرد:
1- Blade Server
Blade server یک نوع سرور است که مادربردهای کوچکتری به نام بلید در یک شاسی قرار دارند و به صورت مستقل از هم کار میکنند. Blade server ها به دلیل تعداد بیشتری سرور در یک فضای فیزیکی کوچکتر، مصرف برق کمتر، قابلیت اطمینان بیشتر و مدیریت سادهتر، مناسب برای شرکتهای بزرگ و محیطهای ابری هستند. همچنین، این نوع سرورها از طریق پورتهای مختلفی مانند USB و VGA قابلیت اتصال به دستگاههای جانبی را دارند.
2- رک:
رک شبکه یک نوع سرور است که سرورها به صورت جداگانه درون رک قرار میگیرند. هر سرور شامل پردازنده، حافظه، کارت شبکه و سایر قطعات مورد نیاز است. در این نوع روش، هر سرور به صورت مستقل به شبکه متصل میشود. رک بیشتر برای استفاده در دیتاسنترها و شبکههای کوچک و متوسط استفاده میشود. همچنین، همه سرورها به یک سوئیچ شبکه متصل هستند و از طریق آن به شبکه دسترسی دارند.