احتمالاً برای شما نیز پیش آمده است که در هنگام وارد شدن به یک وبسایتی، متوجه کلمه Https قبل از دامنه سایت شوید. در اوایل این نسخه به صورت خیلی سادهتر و با امنیت کمتری ارائه میشد و با همان نام HTTP بود و الان هم در بعضی از سایتها دیده میشود. همه ما میدانیم که هدف گوگل ارائه امنیت و جلب اطمینان کاربران میباشد که با ارائه نسخه جدید این پروتکل دیگر کاربرد HTTP کاهش پیدا کرد و حتی گوگل برای امتیاز بخشیدن به سئو یک سایت، این مورد را بسیار جدی حساب میکند. همچنین، این پروتکل در سایتهایی که از آن استفاده میشود، تجربه شما را بهبود میبخشد و شما میتوانید از خرید و ایجاد حساب کاربری در آن سایت را با اطمنیان بیشتری انجام دهید. البته شناخت این پروتکل برای توسعه دهندگان و وبمسترها بسیار حائز اهمیت است و هر فردی که بخواهد برای کسب و کار خود یک وبسایت به کاربران ارائه کند، باید از پروتکل HTTPS استفاده کند. در هر صورت بهتر است که بدانید، اگر بهعنوان یک کاربر وارد وبسایتی شدید، از امن بودن آن وبسایت مطلع شده و در نهایت به راحتی حساب کاربری خود را در آن ایجاد کنید.
ما در این مقاله قصد داریم که کاربردهای این پروتکل را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم و از طرفی تفاوت آن را با پروتکل HTTP بیان کنیم. پس با ما در پایهریزان فناوری هوشمند همراه باشید تا از بهترینهای تکنولوژی و شبکه باخبر شوید.
منظور از پروتکل HTTPS چیست؟
پروتکل HTTPS یا همان Hyper Text Transfer Protocol Secure، یک پروتکل امنیتی برای ارتباطات اینترنتی است که به کاربران و سایتها امکان ارتباط امن و رمزنگاری شده را میدهد. استفاده از HTTPS برای حفاظت از حریم خصوصی کاربران و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به اطلاعات حساس بسیار حائز اهمیت است. همچنین، این پروتکل باعث افزایش اعتماد کاربران به سایتها و کاهش خطرات امنیتی مانند حملات MITM میشود. در حال حاضر، بسیاری از سایتهای معروف و حتی سرویسهای ابری نیز از HTTPS استفاده میکنند تا امنیت کاربران را به حداکثر برسانند. با توجه به افزایش استفاده از اینترنت و تبادل اطلاعات حساس، استفاده از این پروتکل برای همه سایتها و ارتباطات اینترنتی بسیار ضروری است. بنابراین، شناخت پروتکل HTTPS برای همه افرادی که در دنیای وب فعالیت میکنند، بسیار مهم است. در همین راستا، این پروتکل از نظر امنیت و کاربرد آن نسبت به پروتکل HTTP دارای مزایای زیادی میباشد و همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم از نظر کسب و کار میتوانید بسیار مفید باشد. البته در مباحث شبکه، تجهیزات و لایسنسهای سیسکو نیز از پشتیبانی از پروتکل HTTPS پشتیبانی میکند و میتواند به بهبود امنیت شبکه شما کمک کند.
فعال سازی پروتکل HTTPS چه مزیتهای به دنبال خواهد داشت؟
برای بررسی مزایا و کاربردهای HTTPS در وب سایتها، نیاز است ابتدا با روند ارسال و دریافت دادهها آشنا شویم. هنگامی که یک داده به سمت سرور سایت مقصد ارسال میشود، دادههای شما در قالب واحدهایی به نام packet تبدیل شده و زمانی که وب سایت فقط از پروتکل HTTP استفاده میکند، این اطلاعات میتوانند با استفاده از نرم افزارهای رایگان توسط افراد هکر یا مخرب به راحتی مشاهده گردند. برای حل این مشکل، فعال سازی HTTPS راه حلی است که به کاربران اطمینان داده که ارتباطات آنها با وب سایت به صورت کاملاً امن و رمزنگاری شده است. در همین راستا، فعال سازی پروتکل HTTPS بر روی وب سایت، مزایای بسیاری دارد:
1. اولین مزیت آن، ارتباطات امن است که به کاربران اطمینان میدهد از اطلاعات حساس آنها محافظت میشود.
2. جلوگیری از حملاتی مانند حملات Man-in-the-Middle، بدافزارها و یا تزریق کد مخرب است.
3. بهبود رتبه بندی در موتورهای جستجو است. گوگل و سایر موتورهای جستجو، سایت هایی که از پروتکل HTTPS استفاده می کنند را در رتبه بندی خود بالاتر قرار می دهند.
4. اعتماد کاربران به وب سایت شما را افزایش میدهد. این پروتکل به کاربران نشان میدهد که شما به امنیت آنها اهمیت میدهید و تلاش میکنید تا اطلاعات آنها محافظت شود.
5. تطبیق با استانداردهای امنیتی جدید و روزآمد است.
تفاوتهای که پروتکل HTTPS را از HTPP متمایز میکند
آیا به زمانی که HTTP را به جای HTTPS در کنار آدرس وبسایتها میدیدیم یاد میکنید؟ اگرچه این پروتکل هنوز گاهی اوقات دیده میشود، اما بیشتر وبسایتها از HTTPS استفاده میکنند. همانطور که در بالا ذکر شد، HTTPS نسخه امن HTTP است. Http دادهها را به صورت Hypertext بین مرورگر کاربر و سرور منتقل میکند، در حالی که پروتکل HTTPS این دادهها را به صورت رمزنگاری شده منتقل میکند. بنابراین، از خواندن و تغییر دادهها توسط هکرها در طول انتقال بین مرورگر و سرور جلوگیری شده و اگر توانایی رهگیری ارتباطات را داشته باشند، نمیتوانند از آنها استفاده کنند، چرا که اطلاعات رمزنگاری شدهاند. در ادامه 3 نمونه از تفاوتهای این پروتکلها را مورد بررسی قرار میدهیم:
1- پورت:
HTTPS برای ارتباط با سرور از پورت 443 استفاده میکند، در حالی که HTTP از پورت 80 استفاده میکند.
2- صحت اطلاعات:
HTTPS با استفاده از گواهینامه SSL یا TLS، اطمینان میدهد که اطلاعات درست به سرور ارسال شده است، در حالی که HTTP نمیتواند صحت اطلاعات را تضمین کند.
3- سرعت:
HTTPS به دلیل استفاده از رمزگذاری، سرعت بارگذاری وب سایت را کمی کاهش میدهد، در حالی که HTTP سرعت بارگذاری را افزایش میدهد.
4- بهینه سازی:
گوگل و دیگر موتورهای جستجو، HTTPS را به عنوان یک عامل مثبت برای رتبه بندی وب سایتها در نتایج جستجو میشناسند، در حالی که HTTP این تاثیر را ندارد.
زمانیکه وبسایت شامل هیچگونه پرداختی نباشه، به HTTPS نیاز است؟
اگرچه برخی صاحبان وبسایتها فکر میکنند که نداشتن اطلاعات حساس، مانند اطلاعات کاربران و رمز عبور، نیازی به استفاده از پروتکل HTTPS ندارد، اما همچنان توصیه میشود که این پروتکل امنیتی در وب سایت ها استفاده کنید. برای مثال، اگر وب سایت شما دارای فرم تماس برای ورود اطلاعات شخصی کاربران است، استفاده از HTTPS بسیار مهم است تا اطلاعات آنها محافظت شود. همچنین، استفاده از HTTPS می تواند به بهبود رتبه وب سایت شما در نتایج جستجو کمک کند. بنابراین، حتی اگر سایت شما فقط یک وبلاگ ساده باشد، باز هم به پروتکل های امنیتی نیاز دارید تا از هک شدن و از دست دادن اطلاعات جلوگیری شود.