امروزه بیشتر محتوای وبسایتها و برنامهها که کاربران با آن سروکار دارند، با اتصال یک سیم به کل جهان فرستاده میشود. به این صورت، اگر سروری در نزدیکی کشور ما قرار گیرد قطعا کاربران ایرانی یا همسایههای آن کشور(که سرور در آن قرار دارد) زودتر محتوا را دریافت میکنید. به این معنی که هر چه فاصله دورتر باشد، سرعت کمتر و در نتیجه تاخیری در دریافت محتوا خواهند داشت. در همین راستا، با پیشرفت تکنولوژی این مشکل به حداقل رسیده و دیگر نیاز به نگرانی سرعت انتقال یا دریافت نیست. شبکه توزیع محتوا یا شبکه توزیع محتوا، مخفف Content Delivery Network میباشد که به یک شبکه از سرورهای قرار داده شده در سراسر جهان اطلاق میشود که به منظور بهینهسازی و سرعت بخشیدن به تحویل محتوای وب به کاربران استفاده میشود. CDN به منظور بهبود سرعت و کارایی تحویل محتوای وب است که در حالت عادی، هنگامی که کاربر درخواست یک صفحه وب را ارسال میکند، درخواست به سرور اصلی میرود و سپس سرور اصلی پاسخ را به کاربر ارسال میکند. اما با استفاده از CDN، هنگامی که کاربر درخواست صفحه وب را ارسال میکند، درخواست به سرور نزدیکتر به کاربر میرود و سپس پاسخ به کاربر ارسال میشود. این کار باعث بهبود سرعت بارگیری صفحات وب و کاهش زمان لود محتوا میشود. در این مقاله، به بررسی جزئیات عملکرد CDN، نحوه استفاده از آن و فواید آن پرداخته خواهد شد. پس با ما در پایهریزان فناوری هوشمند همراه باشید تا از آخرین اخبار تکنولوژی و شبکه مطلع شوید.
CDN چگونه کار می کند؟
برای به حداقل رساندن فاصله بین بازدیدکنندگان و سرور وب سایت شما، یک CDN نسخه کش شده محتوای خود را در چندین مکان جغرافیایی (معروف به نقاط حضور یا PoP) ذخیره میکند. هر PoP حاوی تعدادی سرور کش است که مسئول تحویل محتوا به بازدیدکنندگان در نزدیکی آن هستند. در اصل، شبکه توزیع محتوا محتوای شما را در چندین مکان به طور همزمان قرار می دهد و پوشش برتری را برای کاربران شما فراهم می کند. به طور خلاصه، شبکه توزیع محتوا با استفاده از شبکهای از سرورهای قرار داده شده در سراسر جهان، به صورت همزمان محتوای وب را به کاربران تحویل میدهد. در این روش، محتوای وب، مانند تصاویر، فایلهای CSS و JavaScript، ویدئو و صدا، در سرورهای CDN قرار میگیرد. هنگامی که کاربران درخواست محتوا را ارسال میکنند، درخواست به سرور CDN ارسال میشود و سپس نزدیکترین سرور به کاربر را برای تحویل محتوا به کاربر انتخاب میکند. این عمل باعث کاهش زمان لود صفحات و بهبود کارایی وب سایت میشود. همچنین، با استفاده از آن، هزینههای پهنای باند و نگهداری نیز کاهش مییابد. به عنوان یک خدمات شبکه، مستقل از تجهیزات و نرمافزارهای خاصی است. با این حال، برای پیادهسازی بهینه CDN، ممکن است نیاز به تجهیزات خاصی مانند سوئیچهای لایه ۳ و لایه ۴، روترها، فایروالها و باراندازها باشد. شرکت سیسکو نیز از این خدمات استفاده میکند و محصولاتی را برای پیادهسازی شبکه توزیع محتوا ارائه میدهد.
چه کسی از CDN استفاده می کند؟
تقریبا همه امروزه بیش از نیمی از کل ترافیک در حال حاضر توسط شبکه توزیع محتوا ها ارائه میشود. این اعداد با گذشت هر سال به سرعت در حال افزایش هستند. واقعیت این است که اگر بخشی از کسب و کار شما آنلاین است، دلایل کمی برای عدم استفاده از CDN وجود دارد، به خصوص زمانی که بسیاری از آنها خدمات خود را رایگان ارائه میدهند. با این حال، حتی به عنوان یک سرویس رایگان، CDN ها برای همه مناسب نیستند. به طور خاص، اگر یک وبسایت کاملاً بومیسازی شده را اجرا میکنید، با اکثریت قریب به اتفاق کاربران شما در همان منطقه میزبانی شما قرار دارند، داشتن CDN سود کمی دارد. در این سناریو، استفاده از شبکه توزیع محتوا در واقع میتواند عملکرد وبسایت شما را با معرفی یک نقطه اتصال غیرضروری دیگر بین بازدیدکننده و یک سرور در نزدیکی بدتر کند. بیشتر شرکتهای تولید محتوا مانند شرکتهای تولید فیلم، موسیقی و بازیهای ویدئویی نیز از CDN استفاده میکنند تا محتوای خود را به کاربران در سراسر جهان تحویل دهند. این شرکتها با استفاده از شبکه توزیع محتوا، قابلیت پخش ویدئو با کیفیت بالا را به کاربران در سراسر جهان ارائه میدهند. با استفاده از CDN، این شرکتها میتوانند تصاویر، ویدئوها و سایر محتواهای وب سایت خود را به سرعت به کاربران در سراسر جهان ارائه کنند. همچنین، شرکتهای خدماتی مانند شرکتهای ابری نیز از CDN استفاده میکنند تا خدمات خود را به کاربران در سراسر جهان ارائه دهند. با استفاده از شبکه توزیع محتوا، این شرکتها میتوانند به سرعت خدمات خود را به کاربران در سراسر جهان مهیا سازند و بهبود کارایی خدمات خود را بهبود بخشند.
مزایای استفاده از CDN چیست؟
اگرچه مزایای استفاده از این روش، بسته به اندازه و نیازهای یک ویژگی اینترنت متفاوت است، مزایای اصلی برای اکثر کاربران را می توان به 4 جزء مختلف تقسیم کرد:
1. بهبود زمان بارگذاری وبسایت
با توزیع نزدیکتر محتوا به بازدیدکنندگان وبسایت با استفاده از سرور CDN نزدیک (در میان سایر بهینهسازیها)، بازدیدکنندگان زمان بارگذاری صفحه سریعتری را تجربه میکنند. از آنجایی که بازدیدکنندگان تمایل بیشتری به کلیک کردن از یک سایت با بارگذاری کند دارند، یک CDN می تواند نرخ پرش را کاهش دهد و مدت زمانی را که افراد در سایت می گذرانند افزایش دهد. به عبارت دیگر، یک وب سایت سریعتر به این معنی است که بازدیدکنندگان بیشتری باقی می مانند و مدت بیشتری در اطراف خود باقی می مانند.
2. کاهش هزینههای پهنای باند
هزینههای مصرف پهنای باند برای میزبانی وب سایت یک هزینه اولیه برای وب سایتها است. از طریق کش و سایر بهینهسازیها، CDNها میتوانند مقدار دادههایی را که یک سرور اصلی باید ارائه کند، کاهش دهند، بنابراین هزینههای میزبانی را برای صاحبان وبسایت کاهش میدهند.
3. افزایش در دسترس بودن و افزونگی محتوا
حجم زیاد ترافیک یا خرابیهای سخت افزاری میتواند عملکرد عادی وب سایت را مختل کند. به لطف ماهیت توزیع شده آنها، یک شبکه توزیع محتوا میتواند ترافیک بیشتری را مدیریت کند و بهتر از بسیاری از سرورهای مبدا در برابر خرابی سخت افزار مقاومت کند.
4. بهبود امنیت وب سایت
امنیت در شبکه اینترنت برای هر کسب و کاری بسیار حائز اهمیت است که شبکه توزیع محتوا ممکن است با ارائه کاهش DDoS، بهبود گواهینامههای امنیتی و سایر بهینه سازیها، امنیت را بهبود بخشد.