لایسنس کلاسیک سیسکو چیست و چه امکاناتی دارد؟
امروزه یکی از جذابترین مباحثی که متخصصان امنیت شبکه در ارتباط با تجهیزات سیسکو روبرو هستند، تغییراتی است که این شرکت در فعالسازی لایسنس کلاسیک سیسکو و استفاده از لایسنسهای جدید اعمال کرده است. اینکه لایسنس سیسکو چیست و چه عملکردی دارد، موضوعی است که همواره در بخش فناوری اطلاعات موسسات و سازمانها مطرح میشود و ما قصد داریم در این مقاله، ماهیت آنها را شرح دهیم. با ما همراه باشید.
مروری بر روند فعال سازی لایسنس سیسکو
شرکت سیسکو در مدت چندین سال برای فعالسازی لایسنس نرم افزارها، سیستم عاملها و قابلیتهایی که بر روی سخت افزارهای شبکهای خود ارائه میداد، از PAK (Product Activation Keys) یا کلید فعالسازی محصول، استفاده میکرد. این پروسه وقتگیر بود و مراحل بیشتری از فرایند تامین و نصب را برای مشتریان به همراه داشت. در روش فعالسازی PAK که به آن لایسنس کلاسیک سیسکو هم گفته میشود، یک برگه کاغذی یا فایل PDF که حاوی کلیدواژهای متشکل از حروف و اعداد بود، به مشتری تحویل داده میشد. مشتری برای فعالسازی لایسنس کلاسیک سیسکو باید در سایت سیسکو و بخش فعالسازی وارد میشد و اطلاعات کاربری خود را درج میکرد و پس از وارد کردن کلیدواژه و شماره سریال نرم افزار و تجهیز، فایل لایسنس را دریافت میکرد و آن را بر روی نرم افزار خود، فعال میکرد. اگر موقعیتی پیش میآمد که در آن فرد فعال کننده لایسنس از سازمان میرفت، سازمان با مشکلات زیادی مواجه میشد.
ویژگیهای لایسنس کلاسیک سیسکو
لایسنس کلاسیک سیسکو یا PAK به صورت یک تجهیز سیستمی بود و تنها به یک سازمان معین اختصاص نداشت. اگر یک سازمان تصمیم به فروش تجهیزات خود میگرفت، قادر نبود این مدل لایسنسها را انتقال دهد. در موسسات و شرکتهای بزرگ، اطلاعات مربوط به PAK برای یک شخص از واحد فناوری اطلاعات ارسال میشد و شخص دیگری برای نصب و راه اندازی تجهیزات اقدام میکرد.
یکی دیگر از مشکلات PAK این بود که مشخص نمیشد کدام اکانت برای کدام لایسنس فعال شده است و میزان استفاده از لایسنسهای تهیه شده فعلی مشخص نبود. این نقص به اندازهای بزرگ بود که شرکت ارائه دهنده تصمیم به ارائه ورژنهای جدید گرفت و اسمارت لایسنس سیسکو را معرفی کرد. از آنجا که کاربران مایل بودند در زمان تعویض تجهیزات قدیمیشان، لایسنس کلاسیک سیسکو را هم بفروشند، این مشکل مانع از فروش مجدد لایسنس میشد. شرکت سیسکو برای جلوگیری از این قبیل مشکلات، تلاش کرد تا فرایندهای امنیتی بیشتری به تجهیزات خود اضافه کند و موفق شد که یک شماره PIN به لایسنس کلاسیک اضافه کند؛ اما وضعیت موجود به رویکردی جامعتر احتیاج داشت.
ظهور لایسنس اسمارت سیسکو
شرکت سیسکو موفق شد در سال 2018 فرآیند تولید و بهروزرسانی لایسنسهای خود را با معرفی مدل لایسنس اسمارت سیسکو (Cisco Smart Licensing) به بازار عرضه کند. این لایسنس از سه قسمت اصلی لایسنس اسمارت سیسکو (Cisco Smart License)، اسمارت اکانت سیسکو (Cisco Smart Account)و مدیریت نرمافزارهای اسمارت سیسکو (Cisco Smart Software Manager – CSSM) تشکیل میشد. تامین و تدارکات لایسنس اسمارت توسط یک پرتال مبتنی بر ابر منتقل شد؛ این قابلیت باعث شد که یک شرکت بتواند مدیریت تمام اسمارت لایسنسهای خود را در سطح سازمانی در دست بگیرید.
جالب است بدانید که لایسنس اسمارت سیسکو یک مدل انعطاف پذیر از فعالسازی لایسنسهای سیسکو است که راه اندازی و کنترل لایسنسها را برای شرکت شما ساختارمندتر و آسانتر میکند. این مدل لایسنس باعث سادهتر شدن پروسه سفارشگذاری، پیادهسازی و مدیریت لایسنسها میشود. لایسنس اسمارت، امکان کنترل بیشتری بر روی سفارشات و فعالسازی لایسنسها به مشتریان میداد. اگر لایسنسهای اسمارت به اندازه کافی در اسمارت اکانت سیسکو وجود داشته باشد، کاربران قادر خواهند بود که به راحتی و بدون کمک تیم پشتیبانی شرکت سیسکو، لایسنسها را به تجهیزاتشان انتقال دهند. با این روش، تمامی لایسنسهای موجود در یک اکانت سازمان ذخیره میشوند و این امکان فراهم است که لایسنسها را با اعمال کنترلهای ضروری به چندین اکانت شخصی، واگذار کرد.
برنامه آینده شرکت سیسکو
شرکت سیسکو در طی سالهای اخیر به دنبال تغییر شیوه فعالسازی محصولات خود بوده و گرایش بیشتری به روش لایسنس اسمارت داشته است. البته تعدادی از محصولات این شرکت هنوز با استفاده از مدل قدیمی لایسنس کلاسیک سیسکو عرضه میشود. تعدادی دیگر از محصولات از هر دو شیوه کلاسیک و اسمارت استفاده میکنند و به لایسنس هیبرید معروف هستند. با توجه به رویکرد شرکت و شواهد موجود، میتوان گفت نقشه راه این شرکت به سمت بهروزرسانی تجهیزات و بهرهبرداری از ورژنهای اسمارت دارد.
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها 5