مجله

امنیت شبکه های کامپیوتری

امنیت شبکه های کامپیوتری-پایه ریزان فناوری هوشمند
رای بدهید

امنیت شبکه های کامپیوتری این روزها یکی از مسائل مهم و حیاتی در دنیا و فضای دیجیتالی شده است. با گسترش شبکه ها و اتصال دستگاه ها به اینترنت، نیاز به حفاظت اطلاعات افزایش یافته است به این دلیل متخصصان و تحقیق گران در حوزه امنیت شبکه های کامپیوتر به دنبال چاره ای برای مقابله با حملات و شناسایی ضعف ها شده اند.

امنیت شبکه در برابر حملات ممکن به شبکه هایی که کسب و کار آنها به فناوری دیجیتال و کامپیوتر وابسته است، حائز اهمیت است. همراه این شرایط محققان به دنبال راهکار هایی برای مقابله با این حملات شده اند.

تعریف شبکه

تعریف شبکه-پایه ریزان

شبکه به مجموعه ای از ارتباطات بین گروه های مختلف در یک سیستم اشاره دارد. این گروه ها می‌توانند انسان ها و یا اشیاء ها‌یی مانند دستگاه ها، کامپیوترها و… باشند. شبکه ها برای اشتراک گذاری منابع، ارسال اطلاعات و دریافت اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد.

امنیت شبکه کامپیوتری مجموعه ‌ای از روش ‌ها، فناوری‌ ها، و سیاست ‌هاست که برای محافظت از اطلاعات، داده ‌ها، و فعالیت ‌های شبکه در برابر تهدیدات و حملات امنیتی به ‌کار می‌رود. این امنیت به ایجاد یک سیستم مقاوم در برابر حملات نفوذ، نرم‌افزارهای مخرب، دسترسی غیرمجاز، و سرقت اطلاعات متمرکز است. برای دستیابی به این هدف، اقداماتی از جمله رمزنگاری اطلاعات، استفاده از فایروال، به‌روزرسانی نرم‌افزارها، احراز هویت و دسترسی، نظارت مداوم، آموزش کاربران، و ایجاد سیاست‌های امنیتی اجرا می‌شوند. این امنیت باعث حفاظت از محرمانگی، سلامت، و دسترسی قانونی به اطلاعات می‌شود و اطمینان می‌دهد که فعالیت‌های شبکه به‌طور مطمئن انجام می‌شوند.

امنیت شبکه های کامپیوتری چیست؟

امنیت شبکه های کامپیوتری به مجموعه ای از تدابیر، اقدامات و فرآیند هایی گفته می شود که به منظور حفاظت از شبکه‌ های کامپیوتری در برابر حملات مخرب داخلی و خارجی، نفوذ و سایر مشکلات امنیتی انجام می گردد.

امنیت شبکه مجموعه قوانین و تنظیمات خود را برای رسیدن به سه هدف یکپارچگی ( Integrity)، دسترس پذیری ( Availability) و محرمانگی ( Confidentiality) انجام می دهد.

امنیت شبکه‌ های کامپیوتری موضوع بسیار مهمی است، از این رو انواع شبکه هایی که با کامپیوتر سر و کار دارند چه دولتی و چه خصوصی را پوشش می‌ دهد.

امنیت شبکه‌ ( Network Security) به خاطر ایمن سازی داده های حساس شبکه در برابر حمله های سایبری بسیار حائز اهمیت است.

در کل هدف اصلی امنیت شبکه های کامپیوتری از یک سو حفاظت از داده ها، سرویس ها و منابع شبکه است و از سوی دیگر حمایت از حریم خصوصی و حقوق افراد و سازمان ها در استفاده از فضای شبکه است. به بیان ساده تر هدف امنیت شبکه به معنای جلوگیری از وقوع تهدیدات و بهبود مقاومت و عملکرد شبکه است.

مزایا امنیت شبکه کامپیوتری

امنیت شبکه کامپیوتری به محافظت از داده ‌ها در برابر دسترسی غیرمجاز و سرقت، حفظ حریم خصوصی کاربران، کاهش ریسک حملات سایبری، تضمین تداوم کسب و کار، محافظت از منابع شبکه، رعایت مقررات و استاندارد ها، افزایش اعتماد مشتریان، مدیریت بهتر ترافیک شبکه، کاهش هزینه ‌ها و بهبود عملکرد سازمان کمک می‌کند. با تأمین امنیت مناسب، سازمان‌ ها می‌توانند به صورت مؤثرتر و با اطمینان بیشتری به فعالیت ‌های خود ادامه دهند و از آسیب ‌های احتمالی جلوگیری کنند.

خطرات امنیت شبکه کامپیوتری

خطرات امنیت شبکه کامپیوتری شامل مجموعه ‌ای از تهدید ها و آسیب ‌پذیری‌ ها هستند که می‌توانند اطلاعات حساس را در معرض خطر قرار دهند، عملکرد سیستم ‌ها را مختل کنند و به افراد ناخواسته اجازه دسترسی به اطلاعات محرمانه را بدهند. این خطرات شامل حملات نرم ‌افزاری مانند ویروس‌ ها، نرم‌افزار های مخرب، حملات سرویس‌رسانی ناخواسته مانند حملات انکار سرویس (DoS) و حملات تخریبی (DDoS)، نفوذ از طریق ضعف ‌های امنیتی سیستم‌ ها و شبکه‌ ها، فریب‌ های فردیت، و دزدی هویت می‌ شوند. این خطرات می‌ توانند به سازمان‌ ها آسیب ‌های مالی، اعتباری و عملیاتی بسیاری وارد کنند، بنابر این ایجاد و اجرای راهکار های امنیتی قوی و پیشگیرانه ضروری است.

پروتکل‌های امنیتی شبکه

پروتکل‌ های امنیتی شبکه نقش مهمی در حفاظت از اطلاعات و امنیت شبکه‌های کامپیوتری دارند. در زیر، توضیحی کوتاه از برخی از مهمترین پروتکل‌ های امنیتی شبکه ارائه شده است:

1. SSL/TLS: این پروتکل‌ ها برای ایجاد ارتباطات امن بین دو نقطه در شبکه (مثلاً مرورگر و وب سرور) استفاده می‌شوند. آنها از رمزنگاری برای محافظت از اطلاعات در حین انتقال استفاده می‌ کنند.
2. IPsec: این پروتکل برای ایجاد تونل‌ های امن بین دو دستگاه یا شبکه مورد استفاده قرار می‌ گیرد. IPsec از رمزنگاری و مکانیزم‌ های تأیید اصالت برای ایجاد اتصالات امن استفاده می ‌کند.
3. SSH :SSH برای اتصال به دورگاه ‌های راه‌ دور (remote) به صورت امن استفاده می‌شود. این پروتکل از رمزنگاری و مکانیزم‌ های احراز هویت برای محافظت از ارتباطات استفاده می ‌کند.
4. :DNSSEC برای افزودن امنیت به سیستم نام‌ گذاری دامنه (DNS) استفاده می‌ شود. این پروتکل امضا های دیجیتال را برای تأیید اطلاعات DNS استفاده می‌ کند تا از حملاتی مانند تقلب DNS جلوگیری کند.
5. WPA/WPA2: این پروتکل‌ ها برای امنیت شبکه‌ های بی‌سیم Wi-Fi استفاده می‌شوند. آنها از رمزنگاری و مکانیزم‌ های تأیید هویت برای محافظت از ارتباطات بی‌سیم استفاده می‌ کنند.
6. VPN: این پروتکل برای ایجاد تونل‌ های امن بین دو شبکه یا دو دستگاه استفاده می‌شود. VPN از رمزنگاری برای محافظت از اطلاعات در طول انتقال استفاده می‌ کند.
این پروتکل ‌ها تنها چند نمونه از پروتکل‌ های امنیتی شبکه هستند که برای حفاظت از اطلاعات و ارتباطات در شبکه ‌های کامپیوتری استفاده می ‌شوند.

انواع امنیت شبکه

انواع امنیت شبکه-پایه ریزان

امنیت شبکه های کامپیوتر بسیار مهم و حائز اهمیت است، زیرا در دنیا این روزها اکثر اطلاعات و متن ها در فضای الکترونیکی ذخیره می شوند. در نتیجه توجه زیاد و ویژه ای برای محافظت از این شبکه ها نیاز است. در ادامه به برخی از انواع امنیت شبکه ها اشاره می شود.

1. دیواره های آتش (Firewalls)

فایروال یا دیواره های آتش، یکی از مهمترین و پر‌کاربردترین ابزارهای امنیت شبکه محسوب می شود و به شدت به آن متکی است. بر عهده گرفتن حفاظت از شبکه ها و سیستم های کامپیوتری در برابر حملات و دسترسی های غیر مجاز، اصلی ترین وظیفه آن است.

این نرم افزار یا شاید می توان به آن پدر بزرگ دنیای امنیت شبکه گفت با جلوگیری از دسترسی های غیر مجاز به شبکه، ترافیک ورودی و خروجی را تحلیل و بررسی می کند. این نرم افزار تعیین کننده ورود و خروج دیتاها را بر عهده دارد.

فایروال ابزاری است که هم به صورت سخت افزار و هم به صورت نرم افزار و یا ترکیب هر دو برای استفاده وجود دارد.

در هر حال هدف اصلی فایروال ها، به روز نگه داشتن اجزای اصلی شبکه مانند  رایانه ها، شبکه ها و سرویس ها است تا امنیت شبکه برقرار باشد.

2.  کنترل دسترسی به شبکه ( Access Control)

در بحث امنیت شبکه های کامپیوتری Network Access Control (کنترل دسترسی به شبکه) یکی از انواع و اصول اساسی امنیت شبکه است.

هدف این کنترل، محدود کردن و کنترل دسترسی افراد، دستگاه ها و سرویس ها به منابع شبکه است. با کمک و استفاده از کنترل دسترسی به شبکه ( NAC) می توانید از سرقت اطلاعات و دسترسی غیر مجاز در منابع شبکه جلوگیری کنید تا بهبود امنیت شبکه را فراهم کنید.

تکنیک های مختلفی برای کنترل شبکه مانند مانع شدن دسترسی کامل همه ی افراد به شبکه یا داده ها وجود دارند. با این کار تنها تعداد کمی از کاربرها مجاز به دسترسی داده ها می شوند. مناسب ترین کار این است به مدیران دسترسی کامل به شبکه داده شود و در کنار آن دسترسی به پوشه های محرمانه محدود شود.

3. آنتی ویروس یا آنتی بد افزارها ( Anti-viros and Anti-malware software)

آنتی ویروس یا آنتی بدافزار، ابزاری است که به منظور شناسایی و محافظت کردن از سیستم ها و شبکه ها در برابر نرم افزارهای مخرب مانند تروجان ( Trojan)، ویروس ها، کرم ها و جاسوس ها ساخته شده است.

آلوده کردن شبکه توسط بدافزار طوری است که برای مدتی خاموش می ماند. آنتی ویروس یا آنتی بدافزار، شبکه و سیستم ها را در برابر ویروس ها محافظت می کند و در کنار آن هم می تواند خسارت های وارد شده به دستگاه ها و فایل ها را به حداقل برساند.

4.  تجزیه و تحلیل رفتار شبکه ( Behaviorl Analytics)

موارد زیادی برای امنیت شبکه های کامپیوتری وجود دارد، تجزیه و تحلیل رفتار شبکه یکی از انواع امنیت شبکه است. در این روش، الگوریتم ها و مدل های آموزش داده شده می توانند الگوهای عادی رفتار کاربران و دستگاه ها را تشخیص دهند و اقدامات غیر طبیعی یا به واقعیت رسیدن تهدیدات را شناسایی کند.

تجزیه و تحلیل رفتار شبکه به گرفتن تصمیمات درست و بهبود امنیت شبکه کمک می کند و به دلیل کیفیت بالای تشخیص و پیش بینی درست آن مورد توجه قرار می گیرد.

Email Security . 5 یا امنیت ایمیل

امنیت ایمیل شامل تمام مجموعه تدابیر و خدماتی است که به منظور حفاظت از حریم خصوصی، حساب های ایمیل، جلو گیری از هر گونه دسترسی غیر مجاز، محافظت در برابر ویروس ها و… انجام می شود.

امنیت ایمیل بسیار مهم است زیرا ایمیل به عنوان یکی از راه های اصلی ارتباط در دنیای دیجیتالی مورد استفاده قرار می گیرد.

برای تبادل اطلاعات می توانید از ایمیل که ابزاری قوی و آسان است، استفاده کنید و همچنین ایمیل خود یکی از نقاط آسیب پذیر در شبکه است. اگر این موارد در نظر گرفته شود با توجه به آنها، ایمیل بهترین گزینه برای نفوذ هکرها می باشد، پس بهترین راه حل این است که از لحاظ امنیتی پوشش داده شود.

در صورت نیاز به لایسنس نرم افزار شبکه می توانید با پشتیبانی پایه ریزان ارتباط بگیرید و ضمن دریافت قیمت به مشاوره رایگان بپردازید.

جهت مشاوره رایگان با شماره های زیر تماس بگیرید:

02188546549

02188742123

جمع بندی

با مطالعه در این مقاله و در کل دانسته شد که امنیت شبکه های کامپیوتری یکی از مهمترین عوامل در حفاظت از اطلاعات حساس و جلوگیری از دسترسی غیر مجاز است. امنیت شبکه شامل موارد مختلفی از مشکلاتی است که باعث آسیب به شبکه و یا داده ها می شود. استفاده از موارد مختلف امنیتی و سیستم های حفاظتی  کمک شایانی به نگهداری اطلاعات می کند.

می توانید از تکنولوژی های پیشرفته و خوب در امنیت شبکه های کامپیوتری و داده ها بهره برداری کنید و به تبدیل شبکه ها به محیطی امن تر و مورد اعتماد تر برای تبادل اطلاعات بپردازید.

در صورتی که تجربه ای در این زمینه می توانید در قسمت نظرات با پایه ریزان فناوری هوشمند به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − سه =